Terugblik: Workshop logistieke laadinfrastructuur voor gemeenten

24-10-2022 2537 keer bekeken

Welke rol kan ik als gemeente pakken bij het realiseren van laadinfrastructuur voor elektrische bestelwagens en vrachtwagens? Hoe ver ben ik hier überhaupt al mee? En welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar om mij hierbij te ondersteunen?

Deze vragen stonden centraal bij de workshop logistieke laadinfrastructuur op een congres voor gemeenten half oktober.

Verduurzaming van bedrijventerreinen was het thema van het Binnenlands Bestuur congres op 13 oktober in Driebergen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verzorgde een workshop, waarin in het eerste deel werd ingezoomd op de producten en diensten van RVO gericht op verduurzaming van bedrijventerreinen. Het tweede deel van de workshop ging over concrete ondersteuning die de Vliegende Brigade namens de NAL kan bieden aan gemeenten op het gebied van logistieke laadinfrastructuur.

Suzanne Brands en Frank Bouma presenteerden het werk van de Vliegende Brigade en de NAL werkgroep logistiek. Verder gingen ze onder meer in op het belang van het verfijnen van prognoses. Nog maar een klein deel van de logistieke voertuigen op de weg is elektrisch (0,3%), terwijl dit naar verwachting heel snel gaat toenemen. Zo worden er in 2030 ongeveer 250.000 elektrische bestelwagens verwacht. Een grote opgave dus, waarbij het belangrijk is om de laadbehoefte per bedrijventerrein scherp te krijgen en publieke laadinfrastructuur te realiseren.

Tijdens de workshop kwam de storymap Laadprognoses voor bedrijventerreinen aan bod. Deze storymap visualiseert de verwachte laadvraag voor alle bedrijventerreinen in Nederland op basis van de ElaadNL Outlook Bedrijventerreinen in beweging. Het is een handige tool voor gemeenten om zicht te krijgen op de laadvraag en om met bedrijven in gesprek te gaan.

De deelnemers aan de workshop kregen ook een aantal vragen voorgelegd. Ze gingen op een denkbeeldige lijn staan om aan te geven hoe ver ze als gemeente al zijn met werkzaamheden rond logistieke laadinfrastructuur. De meeste deelnemers zaten nog in de beginfase. Maar er waren ook zeker positieve uitzonderingen: gemeenten die nu al fors inzetten op publieke laadpleinen voor logistiek of gemeenten die juist door enthousiaste ondernemers worden gemotiveerd zelf hiermee verder te gaan. De gemeenten gaven verder ook grotendeels aan voor zichzelf een actieve rol te zien: de gemeente als regisseur of aanjager!

De workshop werd afgesloten met concrete links naar handleidingen, zoals het rapport Laden voor Logistiek bij beperkte netcapaciteit, en tips die gemeenten mee naar huis kunnen nemen. Bepaal je rol als gemeente, ga met de Storymap aan de slag, zoek contact met bedrijven en schakel met de regionale netbeheerder!

Meer weten over de vliegende brigade? Neem contact met ze op.

Cookie-instellingen