Gemeenten krijgen training in logistiek laadbeleid

24-10-2023 1423 keer bekeken

Hoe zit de logistieke sector in elkaar? Wat is een verlader en hoe verschilt deze met een vervoerder? Hoeveel elektrische voertuigen verwacht je in je gemeente en hoeveel kilometer rijdt die bestelbus?

Antwoorden op deze en andere vragen waren dit najaar de basis voor de training Logistiek Laadbeleid voor gemeenteambtenaren. Tijdens deze cursus hebben ze inzicht gekregen in de opgave van hun eigen gemeente en leerden ze aan welke beleidsknoppen ze kunnen draaien om logistiek laden te faciliteren.

Gemeenten hebben namelijk een belangrijke rol in het laden van voertuigen in woonwijken, voor het laden op bedrijventerreinen en voor het basisnetwerk van logistieke snelladers. Belangrijke factoren om het beleid vorm te geven zijn de prognoses en laadlocaties voor deze voertuigen. Daarbij is de vraag: laden bedrijven op eigen terrein of in de publieke ruimte?

Template Logistieke Laadvisie

Om gemeenteambtenaren verder op weg te helpen bij het opstellen van een visie en laadbeleid voor de logistieke sector, hebben we een template Logistieke Laadvisie ontwikkeld. Dit template wordt nog geïntegreerd de al bestaande laadvisie laadinfrastructuur, zodat het een geheel vormt. Wil je als gemeente nu aan de slag met logistiek laadbeleid? Vraag dan dit template aan de NAL Vliegende Brigade.

De training en het template is ontwikkeld door de NAL Vliegende Brigade en NKL, in samenwerking met HvA, CoE City Net Zero (Hogeschool van Amsterdam, Centre of Expertise City Net Zero).

Cookie-instellingen