De realisatie van het zonnepark komt voort uit een publiek-private samenwerking tussen TotalEnergies, gemeente Almere en MRA-Elektrisch. De partijen delen dezelfde ambities, namelijk meer groene stroom in het lokale netwerk. Het is de eerste keer dat op deze manier samengewerkt wordt. En daar profiteert onder meer de elektrische rijder van. Er kunnen 17,5 miljoen elektrische kilometers worden gereden met de verwachte zonne-energie van het zonnepark in Almere. In Almere staan al meer dan 1300 laadpunten van TotalEnergies Charging Solutions Nederland (TCSNL).
Alexander Sprong, wethouder Milieu en Klimaat bij gemeente Almere, is trots op het zonnepark waar zijn gemeente grond voor beschikbaar stelde: “Almere wil de eerste grote energieneutrale stad van Nederland worden. De stad wil evenveel energie opwekken als verbruiken, voornamelijk uit duurzame energiebronnen. Realisatie van dit zonnepark is een mooi voorbeeld, zeker omdat de laadpunten in de regio deze lokale energie verbruiken.”
Lokale energie brengt energietransitie dichterbij
Bij alle publieke laadpalen laadt de elektrische rijder al met 100% groene stroom. Op veel plekken in Nederland is de grens van de hoeveelheid elektriciteit die het net aan kan bereikt. Door het verbruik van lokale laadpalen af te stemmen op de opwek van lokale zonne-energie wordt het elektriciteitsnet minder belast, omdat de plek van opwek en verbruik dicht bij elkaar liggen. Deze vorm van slim laden draagt bij aan een groenere, stabielere energievoorziening.
Zowel MRA-Elektrisch, gemeente Almere als TotalEnergies zijn blij met het lokaal opwekken én verbruiken van zonne-energie. “De gezamenlijke ambitie binnen deze publiek-private samenwerking is om lokaal meer groene stroom te leveren, onder andere voor laadpalen”, zegt Stefan Evers, managing director van TCSNL. “Ik ben er trots op dat we deze geïntegreerde energieoplossing in gemeente Almere kunnen bieden.”
Over het zonnepark
Dankzij gemeente Almere is grond gevonden om het zonnepark te bouwen. Het park heeft een capaciteit van 4 MWp. De verwachte opgewekte stroom is 3500 MWh per jaar. Hiermee kunnen 17,5 miljoen elektrische kilometers gereden worden. TotalEnergies heeft in de uitvoering zoveel mogelijk met lokale leveranciers gewerkt, zoals bijvoorbeeld met Theo Pouw voor de betonnen funderingen. Verder is het zonnepark voorzien van een duurzame groenstrook die als doel heeft de lokale biodiversiteit te verbeteren.