De analyse is te vinden op de website van ElaadNL en geeft per NAL-regio inzicht in de situatie op het elektriciteitsnet. (Let op: Veenendaal valt onder de analyse van NAL-regio Noordwest.)
Het rapport geeft inzicht in knelpunten op onderstations (daar wordt hoogspanning omgezet in middenspanning) en hoeveel transformatorhuisjes er in 2030 naar verwachting overbelast zijn in de gemeente (daarmee wordt het laagspanningsnet gevoed vanuit het middenspanningsnet). Omdat niet alle benodigde netverzwaringen op tijd kunnen worden uitgevoerd, geven de netbeheerders mogelijke maatregelen om de impact te reduceren. Overheden kunnen hierbij helpen door:
- ruimte te reserveren voor de uitbreiding van energie-infrastructuur. Zowel boven als onder de grond. Voor transformatorhuisjes gaat het bijvoorbeeld ook om ruimte in de wijk;
- netbewust laden, voorheen Slim laden, te implementeren. Op die manier kunnen we de beschikbare ruimte op het elektriciteitsnet efficiƫnter benutten. Als NAL-regio Oost nemen we, waar mogelijk, de landelijke aanpak Slim Laden Voor Iedereen mee in lopende en nieuwe concessies voor laadpalen;
- laadinfrastructuur tijdig en integraal te plannen. Breng de netbeheerder zo vroeg mogelijk op de hoogte van plannen voor alle sectoren, waaronder laadinfrastructuur. Het advies is om bijvoorbeeld gemeentelijke wijkuitvoerings- en gebiedsplannen integraal op te stellen.
Deze analyse geeft geen inzicht in de knelpunten op wijkniveau. Gemeenten kunnen met hun regionale netbeheerder in gesprek gaan om in meer detail de situatie binnen hun gemeente door te nemen. Ook vanuit de GO-RAL zijn we met de netbeheerders in gesprek hoe we het inzicht in de lokale situatie kunnen verbeteren.