“De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) biedt een platform om samen met andere gemeenten en provincies de overgang naar duurzame mobiliteit te versnellen. Door deel uit te maken van de stuurgroep kan ik de belangen van de regio IJsselland behartigen en tegelijkertijd leren van de ervaringen van anderen.”
Wat houdt het ambassadeurschap in, wat betekent het voor de regio?
“Het ambassadeurschap betekent voor mij het actief promoten van duurzame mobiliteit en het gebruik van laadinfrastructuur. Het gaat om het inspireren van zowel inwoners als ondernemers om de stap naar elektrisch vervoer te maken. Daarnaast functioneer ik als schakel tussen de regio en lokale initiatieven, om zo de implementatie van duurzame oplossingen te faciliteren en als doorgeefluik voor kennis.”
Hoe beïnvloedt de identiteit van de gemeente het gevoerde beleid van Ommen?
“Wij zijn in Overijssel een relatief kleine gemeente, die op alle beleidsterreinen goed rekening houdt met de identiteit die we graag behouden. Alles in balans, ook op het gebied van wonen. Een belangrijk onderwerp natuurlijk op dit moment, waar we continue kijken naar de mogelijkheden en tegelijkertijd rekening houden met bijvoorbeeld het feit dat we hier maar liefst vijf historische molens hebben. Daarom staan we niet overal zo maar hoogbouw toe. Het blijven zoeken van die gezonde balans, is de uitdaging.”
En hoe wordt de stimulering van elektrisch rijden in Ommen concreet ingezet?
“We doen het graag samen, en investeren in vernieuwende initiatieven van bewoners en bedrijven. Zo rijdt er een elektrische ‘Uitbus’ waar op aanvraag dagtochtjes mee ondernomen kunnen worden. Dit draait geheel op vrijwilligers, de inzet van vrijwilligers ligt in Ommen best hoog door de grote betrokkenheid en dat vind ik best iets om trots op te zijn.”
“Daarnaast trekt Ommen veel toeristen dankzij de prachtige ligging aan de Vecht, de mooie natuur en een rijke cultuurhistorie. We hebben geïnvesteerd in het uitbreiden van laadinfrastructuur, ook op plekken waar veel bezoekers komen. Onze focus ligt op het creëren van een omgeving waarin duurzame keuzes gemakkelijk en aantrekkelijk zijn voor onze inwoners, bedrijven en bezoekers.”
Nieuwe energie voor eeuwenoude historie
“Een mooi voorbeeld hiervan is de laadinfrastructuur die we bij de molen op Den Oordt hebben gerealiseerd voor bezoekers. De enige zeskantige zaagmolen in Nederland wordt op dit moment aangepakt door een geweldig team van vrijwilligers. Doel is om de oorspronkelijke functie van zaagmolen weer in ere te herstellen, en dat kan dankzij subsidie van de provincie. Als alles volgens planning verloopt zal dat deze zomer al zo ver zijn! Zo staat de nieuwe energie bij ons in dienst van van onze cultuurhistorie en in dit geval van ‘eeuwenoude’ energie zelfs. Hoe mooi is dat!”