Geleerde lessen
- Gevoel van urgentie en organisatiegraad (het liefst zelfs een goedwerkend ecosysteem) zijn belangrijke voorwaarden om een bedrijventerrein te selecteren.
- Blijf ook ondersteuning bieden bij de realisatie van de bedrijventerreinen aanpak.
- Denk goed na over hoe je bedrijven op het terrein het beste kunt bereiken. Zorg dat iedereen de kans heeft om mee te doen, wellicht ook bedrijven die niet gefocust zijn op logistiek. Stuur bijvoorbeeld alle bedrijven een brief en organiseer dan een eerste fysieke bijeenkomst waar iedereen kan aansluiten.
- Denk goed na of, en bij welke, andere initiatieven je zou willen aansluiten gericht op brede verduurzaming van het bedrijventerreinen. Dit kan een kans zijn om mee te liften, maar het kan juist ook verwarrend werken voor de ondernemer.
- Om ondernemers te overtuigen mee te doen is het belangrijk om te focussen op de business case. Laat ze bovendien zo snel mogelijk committeren aan het project, bv. met een intentieverklaring, om te voorkomen dat het te lang duurt voordat alle partijen de keuze hebben gemaakt mee te doen.
- Binnen de aanpak bedrijventerreinen ben je afhankelijk van veel externe partijen. Dit zorgt ervoor dat het maken en aanhouden van een tijdplanning lastig is. Het verkrijgen van data kost bv. veel tijd. Het zorgt er ook voor dat het succes van de aanpak afhankelijk is van anderen – het is echt een teamsport en je hebt beperkt controle over het proces.
Ervaren knelpunten
- Er bestaan organisatorische knelpunten rondom het (a) betrekken van de relevante (interne) stakeholders, het (b) mandaat krijgen van de juiste afdelingen en (c) het regelen van voldoende inzet vanuit de gemeenten.
- Mobiliteit is vaak geen prioriteit, bij zowel de netbeheerder, ondernemer als bedrijventerreinen (verenigingen). Dit maakt het lastig dit onderwerp aan te kaarten en partijen mee te krijgen.
- Netcongestie is een grote belemmerende factor. Netbeheerders werken niet altijd goed mee en er is geen inzicht in de exacte beperkingen en het toekomstperspectief. Zowel regionale netbeheerders als Tennet spelen hierin een rol.
- Het risico voor de ondernemer is hoog en daarmee zijn de kosten ook hoog. Ondernemers zijn hierdoor onzeker om de overstap te maken.
Ervaring met betrekken netbeheerder
- Alle regio’s ervaren het als lastig om regionale netbeheerders te betrekken, maar vooral Stedin lijkt hierin een extra uitdaging. Tennet is ook een onzekere factor en moeilijk om grip op te krijgen.
- Laadinfrastructuur moet beter landen binnen de bredere energietransitie en haar prioriteiten. Hier is meer politieke druk voor nodig.
- Versimpeld contact in een vaste structuur met de netbeheerder werkt het best. Denk bijvoorbeeld aan een terugkerend overleg met netbeheerder(s), NAL-regio en provincie. Vanuit de netbeheerder zijn soms gebiedsregisseurs beschikbaar.
- Netbeheerders moeten van een reactieve houding (plaats eerst maar een aanvraag en dan kijken we wat we kunnen betekenen) naar een proactieve houding (wat hebben jullie nodig, we denken graag mee.
Na deze succesvolle eerste bijeenkomst komen de NAL-regio’s in het najaar van 2025 weer samen om de voortgang van de verschillende aanpakken voor bedrijventerreinen te bespreken. Suggesties voor onderwerpen kunt u mailen naar vliegendebrigade-nal@rvo.nl.
Download dit overzicht (pdf)