We gaan in Nederland de komende jaren over op werken met elektrisch bouwmaterieel. Op die manier kunnen we met minder emissies bouwen. De NAL-werkgroep Laadinfrastructuur voor de bouw draagt als netwerkregisseur bij aan genoeg laadinfrastructuur voor deze overgang.
In de werkgroep Laadinfrastructuur zijn de NAL-regio’s, marktpartijen, netbeheerders en grote landelijke opdrachtgevers vertegenwoordigd. De werkgroep brengt al deze partijen samen, zodat ze gezamenlijk kunnen werken aan de laadinfrastructuur die nodig is voor verduurzaming van de bouw.
Routekaart
Om hiervoor te zorgen, heeft de werkgroep een routekaart gemaakt voor laadinfrastructuur in de bouw. Met de nieuwe routekaart is er een heldere visie en een strategie om te zorgen voor voldoende laadinfrastructuur voor de vele emissieloze bouwprojecten die eraan komen. Slim gebruik van bestaande stroompunten, nieuwe regionale hotspots en creatieve oplossingen met batterijen. Alles is nodig om aan de snelgroeiende vraag te kunnen voldoen. Samen met de regio’s en de sector werkt de werkgroep aan een actieagenda voor de uitvoering van deze routekaart.
Bekijk de routekaart
Schoon en emissieloos bouwen
Dat de vraag naar stroom voor de bouwprojecten de komende jaren sterk zal toenemen blijkt ook uit de outlook die ElaadNL in september 2024 publiceerde. Aangejaagd door doelstellingen voor stikstofuitstoot, klimaat en schone lucht investeren opdrachtgevers en de bouwsector in elektrisch bouwmaterieel. In een routekaart voor schoon en emissieloos bouwen werd in 2023 het groeipad naar een volledig emissieloze bouwplaats uitgestippeld met de nodige subsidies en ondersteuning.
Openbare laadpalen voor de bouw
Hoe kan de bouw op een veilige manier openbare laadpalen gebruiken? Daarvoor is een handreiking verschenen, inclusief een set met veiligheidseisen. De handreiking is bedoeld voor opdrachtgevers (vaak gemeenten), eigenaren van laadinfrastructuur en aannemers. De NAL werkgroepen Logistiek en Veiligheid en het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) werkten er samen aan.
Laden op bouwlocaties
De Procesplaat elektrisch laden op de bouwlocatie gaat over het realiseren van een netaansluiting op de bouwplaats. Het schetst zowel het huidige als toekomstig proces. De procesplaat is inmiddels getest in verschillende pilots. Naar aanleiding daarvan hebben we de procesplaat in 2024 aangepast.
Vermogensvraag
Met de Tool Vermogensvraag Bouwproject kun je het nodige vermogen voor de meest voorkomende binnenstedelijke bouwprojecten eenvoudig in kaart brengen. Denk hierbij aan: rioolrenovatie, herinrichting straten, nieuw asfalt, sloopwerk en funderingswerkzaamheden.