Hieronder staat de landelijke stand van zaken. Deze data worden maandelijks vernieuwd.
Het aantal publieke, semi-publieke en snellaadpunten wordt gemonitord op basis van een data-koppeling. Het aantal thuislaadpunten wordt niet geregistreerd en is daarom gebaseerd op een onderbouwde schatting.
Door nieuwe inzichten zijn er in de loop der jaren een aantal dataverbeteringen aangebracht die hebben geleid tot een verandering in de gepresenteerde aantallen laadpunten.
- September 2019: verbetering in de monitoring van het aantal snellaadpunten
- September 2020: verbetering in de monitoring van het aantal semi-publieke laadpunten
Zie Definities en methode voor een uitgebreide toelichting bij de manier waarop de gegevens verzameld worden, de verbeteringen in de monitoring en voor de gebruikte methode in de analyse van de gepresenteerde indicatoren.
%2013%20mrt_%202023%20op%2009_55_56.png)
Beoordeling Laadinfrastructuur
Het rapportcijfer volgt uit het jaarlijkse Nationaal Laadonderzoek en geeft inzicht in de tevredenheid over het laden bij de verschillende typen laadpunten. Het rapportcijfer is van september 2022.
.png)
Laadmix
De laadmix volgt uit het jaarlijkse Nationale Laadonderzoek en geeft inzicht in het gebruik van de verschillende soorten laadpunten. Deze laadmix is van september 2022 en geeft het aandeel gereden kilometers per type laadpunt weer.
.png)
Aantal stekkerauto’s per laadpunt
De ontwikkeling van het aantal voertuigen per laadpunt geeft een indicatie van de ontwikkeling van de ‘laaddruk’. Onderstaand figuur toont het aantal stekkerauto’s (volledig elektrisch + plug-in hybride) per laadpunt in 3 verschillende ratio’s.

Snellaadpunten per vermogen
Vanuit de Europese definitie volgt dat elk laadpunt met meer dan 22 kW een snellaadpunt is. Echter bestaan er grote verschillen tussen snelladen met 22kW en snelladen met meer dan 250 kW. Onderstaand figuur geeft een inzicht in aantallen snelladers per vermogenscategorie.

Snellaadlocaties
Snelladers bevinden zich vaak met meerdere laadpunten op dezelfde locatie (bijvoorbeeld op een verzorgingsplaats langs de snelweg), in tegenstelling tot de meeste normale laadpunten. Onderstaand figuur geeft inzicht in het aantal locaties in Nederland waar snelladers staan.
