Cybersecurity laadinfrastructuur van cruciaal belang bij toename elektrische auto’s

17-06-2020 413 keer bekeken

Als de groei van het aantal elektrische auto’s doorzet, wordt een goede cybersecurity van cruciaal belang.

Dat is de conclusie uit het  webinar dat op 17 juni georganiseerd werd door ElaadNL en ENCS voor gemeenten en provincies die laadpalen laten plaatsen in de openbare ruimte. In het kader van de NAL (Nationale Agenda Laadinfrastructuur) worden de komende jaren honderdduizenden laadpalen geplaatst. Door de cybersecurity nu goed te regelen worden mogelijk ernstige problemen en hoge herstelkosten in de toekomst voorkomen.

Onderdeel van het webinar was een demonstratie van hoe hackers controle kunnen krijgen over laadpalen. Deze maakte meteen duidelijk dat de cybersecurity van laadpalen nu nog niet altijd voldoende aandacht krijgt.

Anjos Nijk, Managing Director ENCS gaf uitleg over waarom dit een probleem is: “Wanneer hackers controle krijgen over laadinfrastructuur met een capaciteit van zo’n 1 GigaWatt kan dit een blackout veroorzaken van het Nederlandse elektriciteitsnet. Met de huidige uitrol van laadinfrastructuur is deze capaciteit binnen een à twee jaar gerealiseerd.” Ook cybersecurity expert Harm van den Brink van ElaadNL onderschrijft de urgentie: “Laadpalen zijn vaak verbonden met het internet. Dit maakt ze een makkelijk doel voor hackers. Bij onze computers vinden we het normaal dat we die beveiligen met een antivirusprogramma en dat we regelmatig updates installeren. Bij laadpalen moet dit ook de norm worden, een veilige laadpaal die goed beschermd is en ook regelmatig van updates voorzien wordt.”

Oplossingen
Ook werden aan de deelnemende gemeente en provincies oplossingen aangeboden om de cybersecurity voor nieuwe laadpalen goed te regelen. Dit is in lijn met de eisen voor beveiliging van de infrastructuur verwoord in de Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen en de Europese Cybersecurity Act. Zo zijn er door ElaadNL en ENCS speciale cybersecurityeisen opgesteld en heeft ENCS testcapaciteit ontwikkeld waarmee kan worden vastgesteld of laadpalen voldoen aan deze eisen. Deze worden door een aantal overheden al gehanteerd bij aanbestedingen voor laadinfrastructuur. Wencke Scholten van de provincie Overijssel deelde haar ervaringen hiermee, vanuit haar rol als contractmanager.

Zie ook: https://encs.eu/encs-document/security-requirements-for-procuring-ev-charging-stations/

Nationale Agenda Laadinfrastructuur
Het onderwerp ‘cybersecurity en laadinfrastructuur’ valt onder de werkgroep Veiligheid van de NAL (de Nationale Agenda Laadinfrastructuur). Voorzitter van die werkgroep Suzan Reitsma: “De komende jaren zullen honderdduizenden publieke laadpunten worden geplaatst en deze zullen voor lange tijd in het veld aanwezig zijn. Een goede cybersecurity is een voorwaarde om onze mobiliteit én de stabiliteit van het stroomnet te waarborgen.”

Zie voor het belang van cybersecurity bij laadinfrastructuur deze korte animatie op Youtube.

Over ENCS
ENCS, European Network for CyberSecurity, is een non-profitorganisatie die stakeholders van vitale infrastructuur en cybersecurity-experts bijeenbrengt om veilige Europese energienetten en infrastructuur te realiseren. ENCS, opgericht in 2012, heeft cybersecurity-experts en testspecialisten die met leden en partners werken aan toegepast onderzoek in het OT-domein, waarbij technische beveiligingseisen, component- en end-to-end testen en onderwijs en training worden ontwikkeld. ENCS gebruikt zijn netwerk in de academische wereld, de overheid en het bedrijfsleven om cybersecurity-oplossingen en advies te bieden toegespitst op de behoeften van Europese distributiesysteembeheerders (DSO’s), transportsysteembeheerders (TSO’s) en toezichthouders.

Cookie-instellingen