Opgeladen over weg en water

28-01-2021 2493 keer bekeken

Elektrisch vervoer is één van de manieren uit het klimaatakkoord om schadelijke uitlaatgassen als CO2 de komende jaren te verminderen.

Als er meer elektrische auto’s, bussen en schepen zijn, moet het aantal laadpunten worden uitgebreid. De provincies Zuid-Holland en Zeeland slaan de handen ineen om gemeenten te helpen meer laadpunten te plaatsen voor elektrische voer- en vaartuigen zoals personenauto’s, bussen en veren, vrachtwagens en binnenvaartschepen.

Meer laadpunten

Om straks overal en makkelijk te kunnen laden is een goed netwerk van laadpunten nodig. Het ontwikkelen van zo’n laadpuntennetwerk is een enorme opgave die gevolgen heeft voor het elektriciteitsnet en voor de openbare ruimte zoals straten en parkeerplaatsen. Want waar plaatsen we die laadpunten? En hoeveel elektriciteit er nodig? Zuid-Holland, Zeeland, gemeenten en netbeheerders hebben samen hiervoor een plan gemaakt, de Regionale Aanpak Laadinfrastructuur Zuidwest.

Voor alle soorten van vervoer

Belangrijk doel van de Regionale Aanpak Laadinfrastructuur Zuidwest is het zorgen voor genoeg laadpunten en de ontwikkeling van een dekkend, toegankelijk en betaalbaar laadnetwerk in alle gemeenten van Zuid-Holland en Zeeland. Gemeenten zorgen voor duidelijke regels en afspraken met de bedrijven die de laadpalen plaatsen en beheren. Het gaat om alle soorten elektrische voertuigen voor verschillende doelgroepen, waarbij in Zeeland en Zuid-Holland naast aandacht voor elektrische personenauto’s ook aandacht is voor toeristen, openbaar vervoer en vrachtvervoer over weg en water. Denk voor personenauto’s aan het plaatsen van laadpunten in straten en bij winkelcentra, voor vrachtvervoer aan laadpunten in de Rotterdamse Haven, North Sea Port en andere regio’s met veel logistieke bedrijven, zoals de Greenports. En voor toeristen langs de lange kust en bij trekpleisters zoals de Keukenhof.

Waar helpt de provincie gemeenten bij?

Acties waar de provincie de gemeente bij helpt zijn bijvoorbeeld het opstellen van voorspellingen voor het aantal laadpunten dat nodig is, kaarten met mogelijke plekken voor de laadpunten, hulp bij het opstellen van beleid voor het plaatsen van laadpunten en het mogelijk maken van proefprojecten. Ga naar de website Laadpaalnodig.nl voor meer informatie over laadpunten in uw gemeente.

Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL)

De Regionale Aanpak Laadinfrastructuur Zuidwest is een uitwerking van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. De provincies Zeeland en Zuid-Holland hebben met het Rijk afspraken gemaakt over de uitrol van laadpunten. Provincies Zeeland en Zuid-Holland vormen de samenwerkingsregio Zuidwest Nederland.

Cookie-instellingen