Opladen elektrische auto gemakkelijker door openbare informatie

26-04-2021 558 keer bekeken

Waar is een vrije laadpaal, met welke snelheid kan daar geladen worden en wat kost dat? De antwoorden zijn voor elektrische rijders vanaf 1 juli 2021 overal makkelijk en snel te vinden.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, heeft op 22 april 2021 de Regeling gebruikersinformatie oplaadpunten ondertekend, waarin dit wordt geregeld.  

Laadinformatie via navigatieapp

Uit diverse onderzoeken blijkt dat elektrische rijders veel behoefte hebben aan goede informatie over de bezettingsstatus, laadprijs, laadsnelheid en precieze locatie van een laadpunt. Laadpuntexploitanten worden daarom vanaf 1 juli 2021 verplicht actuele informatie over o.a. de locatie, bezettingsstatus en ad hoc oplaadprijs van publiek toegankelijke laadpunten in Nederland te delen met gebruikers. Vanaf 1 januari 2022 komt daar nog extra informatie over de stroomleverancier, het geleverde stroomproduct, het percentage duurzaam opgewekte stroom en openingstijden bij.  

Informatie delen doen exploitanten niet alleen via hun eigen sites of apps, ze moeten de informatie ook beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld appbouwers en navigatieproviders. Zo kunnen navigatieapps of prijsvergelijkingsapps met actuele informatie over alle publieke laadpalen in Nederland worden gemaakt. Daarmee kunnen elektrische rijders straks snel en makkelijk de informatie vinden die ze nodig hebben als ze onderweg willen laden. Dit geeft elektrische rijders zekerheid over genoeg actieradius en laadopties om van A naar B te komen en de kosten.

Nederland is koploper laadinfrastructuur

Nederland is goed in de aanleg van laadpunten. Nederlandse laadexploitanten en dienstverleners zijn in veel landen actief. Er staan nergens zoveel openbare laadpunten per vierkante kilometer als in Nederland. Om de groei van het aantal elektrische auto’s bij te benen zijn er in Nederland in 2021 naar schatting 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig, en in 2025 per werkdag 550. Overheden werken met netbeheerders en marktpartijen samen om te zorgen dat die laadpunten er op het juiste moment en op de juiste plek zijn.

Het kabinet vindt dat laden op reis op termijn net zo makkelijk moet zijn als het laden van je telefoon. Nederland is daarom sinds twee jaar trekker van een EU-project waarin 15 lidstaten samenwerken om in deze landen informatie over laadpunten te harmoniseren en in 2021 eenvoudig beschikbaar te maken voor gebruikers.

U vindt de gewijzigde regelgeving via https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2021-19832.html

Cookie-instellingen