Aanpassing wetgeving voor laadpunten bij VvE’s

14-07-2021 902 keer bekeken

Bewoners met een parkeerplaats via een Vereniging van Eigenaars (VvE) hebben straks geen toestemming meer nodig van de VvE voor het aanleggen van een laadpunt. Zij hoeven dan alleen een melding te doen bij het bestuur van de VvE.

Deze week is de consultatie gestart voor het aanpassen van de wetgeving. De verwachting is dat bewoners met een elektrische auto hierdoor makkelijker en sneller de auto thuis kunnen opladen.

Internetconsultatie aanpassing appartementsrecht

Bewoners van appartementen zijn vaak aangesloten bij een VvE voor het onderhoud en beheer van de gemeenschappelijke gedeeltes in en rond het gebouw. Afspraken hierover staan beschreven in het zogenaamde appartementsrecht van het Burgerlijk Wetboek. Hier hoort ook de verdeling en het beheer van de parkeervoorzieningen bij. De eigenaar of gebruiker van een parkeerplaats heeft voor het plaatsen van een laadpunt nu toestemming nodig van de VvE. Dit zijn vaak lange trajecten die kunnen leiden tot onrust en discussie onder de leden over bijvoorbeeld de veiligheid. Deze week is daarom de internetconsultatie gestart om het appartementsrecht op dit punt aan te passen. De voorwaarden waaronder dit kan, worden later dit jaar uitgewerkt in een algemene maatregel van bestuur (AMvB). 

Stappenplan en subsidie voor advies laadpunten bij VvE’s

In april dit jaar heeft de NAL samen met een aantal andere organisaties de website www.vveladen.nl gelanceerd. Hier vindt u een brochure met een handig stappenplan voor de bewoners en het VvE-bestuur bij het aanleggen van laadpunten. Daarnaast werken de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat samen met RVO aan een subsidieregeling voor een advies aan VvE’s over de aanleg van laadpunten.

 

 

Cookie-instellingen