Nieuwste Outlooks: EV in stroomversnelling

11-10-2021 765 keer bekeken

Op 7 oktober 2021 heeft ElaadNL de nieuwste prognoses over de elektrificatie van personenauto’s tot 2050 gepresenteerd. Het belangrijkste inzicht is dat de groei van EV’s nog sneller gaat dan verwacht, met name in Vinex- en nieuwbouwwijken.

Wat betekent dat voor gemeenten die net een laadvisie hebben laten vaststellen of hiermee vol aan de slag zijn?

Aangepaste prognoses

Prognoses veranderen in de loop van de tijd. Nieuwe ontwikkelingen worden verwerkt in de rekenmodellen en dat is goed nieuws. Want daarmee wordt de opgave steeds een stukje scherper. Maar wat als je net je laadvisie hebt laten vaststellen en daarin refereert aan de ‘oude’ Outlooks van ElaadNL? Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. De nieuwe inzichten kun je goed meenemen bij de tweejaarlijkse actualisatie van het beleid. Het kan ook juist een mooi moment zijn om het bestuur weer te informeren over de opgave. Je laadconsulent denkt hierover graag met je mee. 

Wat is er anders?

De nieuwe prognoses kijken verder vooruit en komen - mede door de hoge groei na 2030 - hoger uit dan de prognoses in de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Dat betekent dat er ook meer behoefte is aan reguliere en snellaadpunten. Zowel thuis, bij bedrijven als in de openbare ruimte. Door ontwikkelingen in batterijcapaciteit is de verwachting dat laadpunten wel door steeds meer EV’s gedeeld kunnen worden. Een belangrijk punt van aandacht is de groei in aantal aanvragen voor netverzwaringen, hierdoor zijn toepassingen van smart charging op de korte termijn nodig. 

Kijk hier voor meer informatie

 

Cookie-instellingen