Elektriciteitsnet Amsterdam ontzien door slimme laadpalen

14-12-2021 267 keer bekeken

In 10 wijken op 126 laadpunten in Amsterdam wordt tot eind zomer 2022 getest met een flexibele oplaadsnelheid voor elektrische auto’s. Verschillende partijen onderzoeken daarmee hoe energie in het elektriciteitsnet efficiënt verdeeld kan worden over de op te laden auto's.

In deze proef testen de betrokken partijen een nieuw concept van slim laden, waarbij de laadsnelheid afhankelijk is van de daadwerkelijk beschikbare ruimte op het net en de hoeveelheid op te laden auto’s.

Steeds meer Amsterdammers rijden elektrisch. Door die grote groei van elektrische voertuigen ontstaat er een grotere vraag naar elektriciteit om op te kunnen laden. Als deze vraag niet gespreid maar in pieken plaatsvindt, kan dit bijdragen aan overbelasting van het elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld wanneer veel elektrische auto’s tegelijk stroom vragen op drukke momenten op het elektriciteitsnet, zoals in de avonduren wanneer mensen thuiskomen, elektrisch gaan koken en hun wasmachine aanzetten.

Het Amsterdamse net staat al behoorlijk onder druk en de toename van elektrische mobiliteit moet daar zo min mogelijk aan bijdragen. Netbeheerders werken hard aan de uitbreiding van het energienet, maar niet alles kan tegelijk. Door auto’s slim op te laden, kan tijdens het laden van de auto de vraag naar stroom zo goed mogelijk worden afgestemd op de ruimte die beschikbaar is in het lokale elektriciteitsnet.

Lees verder op Elaad.nl

Cookie-instellingen