Vooraankondiging marktconsultatie programma ‘Slim laden voor iedereen’

09-02-2022 2817 keer bekeken {0} reacties

De NAL-werkgroep Smart Charging werkt aan het programma ‘Slim laden voor iedereen’. Doel van dit tijdelijk, nationaal stimuleringsprogramma is dat 70% van de elektrische rijders slim laadt in 2025.

Om het programma vorm te geven gaat de NAL de komende periode in gesprek met marktpartijen in de vorm van een marktconsultatie. Deze uitvraag bij de markt start waarschijnlijk in maart 2022. Marktpartijen ontvingen al een mailing hierover.

De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) wil graag samen met gebruikers (vertegenwoordigers), marktpartijen, overheden en netbeheerders een tijdelijk, nationaal stimuleringsprogramma ‘Slim laden voor iedereen’ vormgeven. Zo kan tijdig de grootschalige toepassing van slim laden in de markt gerealiseerd worden.

Bij ‘Slim laden’ stuur je met inzet van techniek op snelheid en tijdstip van het laden van elektrische auto’s. Dit is een must have voor de groei van elektrisch vervoer. We staan aan de vooravond van de transitie naar rijden op hernieuwbare elektriciteit. Energie uit zon en wind komt in golven en tegelijkertijd neemt de vraag naar elektriciteit toe. Slim laden zorgt ervoor dat elektrische voertuigen maximaal geladen kunnen worden met duurzame energie, geeft berijders de mogelijkheid om geld te besparen op het laden en helpt om het elektriciteitsnet optimaal te benutten.

Het nieuwe normaal

Het toepassen van slim laden op grote schaal: dat is waar we aan werken met het programma ‘Slim laden voor iedereen’. We zorgen dat slim laden het nieuwe normaal wordt voor huidige en toekomstige elektrische rijders. We dagen marktpartijen met tijdelijke prikkels uit slim laden op grote schaal aan te bieden. Zo zorgen we dat we onze ambitie realiseren: 70% van de elektrische rijders laadt slim in 2025.

Het stimuleringsprogramma richt zich op zowel de vraag als het aanbod: de adoptie door elektrische rijders van slim laden als nieuwe norm, het borgen van een aantrekkelijk en duidelijk laadaanbod en een tijdelijke economische prikkel om marktpartijen uit te dagen slim laden aan te bieden. Hoe geven we dit zodanig vorm dat we de doelstelling realiseren, dat zowel gebruikers als marktpartijen hierop instappen?

Uitnodiging

Om deze vraag te beantwoorden gaat de NAL in gesprek met marktpartijen in een marktconsultatie. De NAL nodigt marktpartijen uit deel te nemen. De vooraankondiging van deze marktconsultatie publiceren wij nu, om over een aantal weken de marktconsultatie te starten. Zie ook onze online brochure over de markconsultatie.

De aankondiging waarin meer informatie is opgenomen over de inhoud en verloop van de marktconsultatie, is vermoedelijk 8 maart 2022.

Cookie-instellingen