Aanvraagportaal openbare laadpalen voor bewoners Gelderland en Overijssel geopend

22-03-2022 1074 keer bekeken

Openbare laadpalen kunnen vanaf vandaag worden aangevraagd door inwoners van Gelderland en Overijssel. Alle inwoners van de 67 deelnemende gemeenten die een elektrische auto kopen, leasen of delen en geen eigen oprit hebben kunnen een laadpaal aanvragen.

Bewoners kunnen een openbare laadpaal aanvragen via het aanvraag-portaal: https://www.laadpaalaanvragen-oost.nl/  

Met vijf werkdagen ontvangt de aanvrager een reactie. Bij een positieve beoordeling is het streven om binnen 16 weken het oplaadpunt te plaatsen. Een aanvraag wordt in behandeling genomen als er binnen een afstand van 250 meter nog geen laadpaal in de buurt aanwezig is of als een al aanwezige laadpaal drukbezet is. Ook gebruikers van elektrische bestelbusjes of buurtbussen kunnen een openbare laadpaal aanvragen. Op deze manier wordt de openbare laadinfrastructuur toegankelijk voor alle elektrisch rijders.  

“Mooi dat het de inwoners van Geldeland en Overijssel gemakkelijk wordt gemaakt om elektrisch te gaan rijden. Dat draagt bij aan de noodzakelijke versnelling van de energietransitie,” aldus de gedeputeerden Helga Witjes van provincie Gelderland en Tijs de Bree van provincie Overijssel. 

Plankaarten

Naast de laadpalen op aanvraag, plaatst Vattenfall InCharge ook proactief laadpalen (voor er een aanvraag is). Gemeenten maken hiervoor plankaarten, waarin locaties staan waar laadpalen nodig zijn op basis van de verwachte vraag en waar het ruimtelijk mogelijk is. Gemeenten kunnen deze plankaarten ook gebruiken voor participatie van inwoners om mee te denken over deze locaties. Deze plankaarten moeten op 31 maart klaar zijn. Beide Oost-Nederlandse provincies ondersteunen gemeenten hierbij omdat laadpalen hiermee sneller te plaatsen zijn. 

De netbeheerders, verenigd in het gezamenlijke kennis- en innovatiecentrum ElaadNL, zijn blij met het gebruik van plankaarten. Hiermee wordt de uitrol van laadinfrastructuur voorspelbaarder, waarmee de netimpact en benodigdheden voor realisatie (mensen, middelen) tijdig zichtbaar worden. 

Frank Kattier, directeur commercie, innovatie en engineering BAM Energie & Water: “Wij zijn verheugd onze expertise, als één van de grootste installateurs van laadpalen in Nederland, in te zetten om de bewoners van Gelderland en Overijssel te voorzien van elektrische laadinfrastructuur en om onze samenwerking met Vattenfall InCharge verder uit te breiden.” 

Cookie-instellingen