Nieuwe regelgeving voor veilige oplaadpunten in parkeergarages

04-11-2022 3523 keer bekeken

In Nederland rijden we steeds meer elektrisch. Daarom is het belangrijk dat er meer laadpunten komen voor elektrische auto’s. Ook in parkeergarages.

Om te zorgen dat nieuwe laadpunten veilig worden aangelegd, wordt de wetgeving vanaf 1 januari 2024 aangepast. Dat heeft gevolgen voor eigenaren en beheerders van garages.

Wat zijn de nieuwe voorwaarden?

Nieuwe laadpunten in parkeergarages moeten aan nieuwe voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn:

  • Alle laadpunten in een garage kunnen tegelijkertijd centraal worden afgeschakeld.
  • Bij de ingang van de garage staat duidelijk aangegeven waar de laadpunten zich bevinden en hoe deze centraal kunnen worden afgeschakeld.
  • Laadpunten maken gebruik van de laadtechnieken ‘mode 3’ of ‘mode 4’. Dat betekent dat het gaat om een laadstation.

Deze voorwaarden gelden voor alle nieuwe laadpunten die vanaf 1 januari 2024 worden aangelegd en zijn opgenomen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving.

Informatie en ondersteuning

Heb je vragen over de (brand)veiligheid bij het opladen van elektrische auto’s? De werkgroep Veiligheid van de NAL biedt gemeenten, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en garagebeheerders informatie en ondersteuning voor een veilige installatie van oplaadpunten.

Laadpunten voor VvE’s

Wil je als VvE aan de slag met het realiseren van laadpunten? Bekijk dan het stappenplan met laadoplossingen of schakel een deskundig adviseur in. Voor dit laadpuntenadvies is subsidie van de overheid beschikbaar.

Cookie-instellingen