Advies op maat helpt VvE’s bij keuze eigen oplaadpunten

10-01-2023 2077 keer bekeken

Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) kunnen ook in 2023 subsidie krijgen voor een oplaadpuntenadvies. In 2022 hebben zo’n 200 VvE’s hiervan gebruik gemaakt. Uit een enquête van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat ze erg geholpen zijn met het advies.

Subsidie voor oplaadpuntenadvies VvE’s

De afgelopen jaren waren de discussies bij VvE’s over het aanleggen van eigen oplaadpunten regelmatig in het nieuws. Er waren bijvoorbeeld zorgen over de brandveiligheid en de financiering. Bewoners met een elektrische auto konden daardoor maar moeilijk een oplaadpunt op de eigen parkeerplaats krijgen. Door een deskundig adviseur in te schakelen gaat het proces gemakkelijker.

200 VvE’s geholpen met advies

Dat de VvE’s erg tevreden zijn met deze hulp blijkt uit een recente enquête die RVO hield onder de 200 aanvragers van de subsidie. Rond de 90% van de respondenten geeft aan dat de vragen zijn beantwoord door de adviseur. Voor 80% heeft het advies bijgedragen aan het besluit over de laadpunten. Inmiddels werkt 16% van de aanvragers aan de realisatie van de oplaadpunten bij hun VvE. Ongeveer een derde zit nog in de besluitvormingsfase. Ook was er een derde voor wie het advies alleen ter oriëntatie was.

Speciale website voor VvE’s

RVO werkt samen met onder meer gemeenten en de belangenorganisaties VvE-belang, Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Vereniging Elektrische Rijders (VER). Op de website vveladen.nl is alle informatie verzameld voor VvE’s die aan de slag willen met oplaadpunten. De VER houdt bovendien een lijst bij met adviseurs waarop de VvE’s een beroep kunnen doen.

Meer subsidieregelingen onder SVVE

Naast het oplaadpuntenadvies kunnen VvE’s bij RVO ook subsidie krijgen voor energieadvies en verduurzamingsmaatregelen. Op 1 januari 2023 ging de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor VvE’s over in de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Met de SVVE is een aantal subsidiemogelijkheden en -voorwaarden gunstiger geworden voor VvE’s.

In 2023 is het subsidiebudget voor de advieskosten voor oplaadpunten €510.000. Voor energieadvies en verduurzamingsmaatregelen is er van 2023 t/m 2027 €47,8 miljoen beschikbaar.

Webinar SVVE

Op 17 januari 2023 organiseert RVO een webinar waar dieper wordt ingegaan op de SVVE. Verschillende sprekers informeren u over de mogelijkheden en voorwaarden van de subsidieregelingen die vallen onder de SVVE.

Meer weten?

  1. Lees meer over de Subsidie voor oplaadpuntenadvies (RVO)
  2. Lees meer over Laadoplossingen voor elektrische auto’s binnen de VvE 
  3. Lees 8 tips voor digitale veiligheid van oplaadpunten bij een VvE
  4. Lees meer over bedrijven die een deskundig laadpuntenadvies kunnen opstellen (VER)
  5. Lees meer over Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE)

 

Cookie-instellingen