Nieuwe generieke aanpak bedrijventerreinen helpt gemeenten op weg

31-10-2023 910 keer bekeken

Wil je als NAL regio, provincie of gemeente aan de slag met het stimuleren en realiseren van laadinfrastructuur op bedrijventerreinen? De nieuwe handreiking ‘generieke aanpak bedrijventerreinen’ helpt je op weg met concrete handvatten.

De logistieke sector verschoont de komende jaren hun bestel- en vrachtauto’s. Dit betekent ook een grotere behoefte aan laadinfrastructuur, waarvan de grootste laadvraag op bedrijventerreinen zal ontstaan. Het is van essentieel belang om tijdig voldoende en passende laadinfrastructuur te realiseren. Daarom is het belangrijk om een lokale aanpak bedrijventerreinen te ontwikkelen rondom laadinfrastructuur voor logistieke (bestel- en vracht) voertuigen.
 

Alle stappen op een rij

De NAL Vliegende Brigade ontwikkelde een handreiking, om gemeenten op weg te helpen. “Het is complexe materie en niet iedere gemeente heeft voldoende capaciteit om zo’n aanpak uit te werken”, vertelt Marise Meijer. “Daarom hebben we alle stappen op een rij gezet, zodat het gemakkelijker wordt voor gemeenten om tot een aanpak voor lokale bedrijventerreinen te komen.”
NAL regio’s, provincies en gemeenten die aan de slag willen met het stimuleren en realiseren van laadinfra op bedrijventerreinen kunnen hier hun voordeel mee doen. De handreiking kan worden gebruikt om specifieke invulling te geven en opties te selecteren. Het document biedt concrete handvatten en loopt meerdere stappen door, die uiteindelijk zullen helpen bij de realisatie.
 

Collectieve oplossingen en advies

Binnen de stappen wordt aandacht besteed aan het informeren en samenbrengen van ondernemers, maar je krijgt ook inzicht in de ambities en uitdagingen van logistieke bedrijven door deze stappen te volgen. Collectieve oplossingen worden zoveel mogelijk gestimuleerd en er kunnen verschillende vormen van advies worden aangeboden richting ondernemers. Dit is belangrijk, omdat het door de beperkt beschikbare netcapaciteit niet meer vanzelfsprekend is dat bedrijven zomaar laadinfrastructuur kunnen aansluiten. Vaak is er nog steeds veel mogelijk; deze generieke aanpak neemt je mee aan de hand langs alle opties. Let wel op: sommige regio’s hebben al een aanpak bedrijventerreinen ontwikkeld, zoals GORAL. Kijk daarom eerst of jouw NAL-regio al een initiatief is gestart waar je makkelijk bij kunt aansluiten, het overzicht vind je op pagina 4.  

Bekijk hier de handreiking

Cookie-instellingen