Met hulp van CEF willen we 202 laadlocaties plaatsen in 12 landen

08-02-2020 97 keer bekeken

Met de komst van steeds meer elektrische auto’s in West-Europa zijn meer snellaadlocaties nodig. Niet alleen langs snelwegen maar ook in stedelijke gebieden.

Het MEGA-E project van het Nederlandse bedrijf Allego wil dat opzetten. Daarvoor heeft het financiële ondersteuning gekregen van de Connecting Europe Facility (CEF) van de Europese Commissie. Steeds meer landen zien het nut en de noodzaak van deze laadplaza’s in.

MEGA-E staat voor Metropolitan Greater Areas Electrified. Het Nederlandse bedrijf Allego voert dit project uit sinds 2018. Projectleider Remco Köhne van Allego: "Met MEGA-E willen we in 12 EU-landen 202 verschillende soorten laadlocaties realiseren. Dus niet alleen langs snelwegen, maar ook in steden bij geschikte locaties. Dat vraagt een strategische aanpak."

Laadplaza’s

Met dat laatste onderscheidt dit MEGA-E project zich van andere projecten. In 12 landen door heel Europa maken elektrische rijders straks gebruik van zogenoemde plaza’s. Hier kan men ultra-snelladen, maar ook gewoon laden. Köhne: "Van de 202 locaties willen we 39 van dit soort plaza’s opzetten. We zoeken daarin bijvoorbeeld de samenwerking met bestaande tanklocaties. In Duitsland plaatsten we bij 10 Tamoil-tankstations ook snelladers. In Frankrijk trekken we op met de hypermarktketen Casino om bij 80 grote supermarkten ultrasnelladers te plaatsen."

Behoefte

MEGA-E voorziet in een behoefte. Dit blijkt uit de locatie die in Eindhoven bij Van der Valk is neergezet, weet Köhne. "Daar wordt veel gebruik gemaakt van de snelladers. Dat komt omdat ze dicht bij de snelweg A2/A67 staan en aan de rand van de binnenstad bij een congrescentrum en hotel. En die gebruikers zijn niet alleen Nederlanders, maar ook reizigers die het hele netwerk langsrijden, zelfs vanuit Noorwegen."

Connecting Europe Facility

Met de CEF wil de Europese Unie gerichte investeringen stimuleren voor Europese transportnetwerken. Het gaat om onderling verbonden netwerken, die duurzaam en efficiënt zijn. Wilt u als Nederlandse bedrijf of overheid een project indienen? Meldt u zich dan bij ons. Wij coördineren het aanvraagtraject in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

Meer weten?

Lees meer over de Connecting Europe Facility (CEF)

Cookie-instellingen